A Linkedin, mint az új ügyfélszerzési gépezet
top of page
Keresés

A Linkedin, mint az új ügyfélszerzési gépezet

Mióta megjelent a világban a koronavírus az üzleti élet és a gazdaság résztevőinek nagyon komoly változásokon kell keresztül mennie. Megváltozott piac, a kereslet, az ügyfelek igénye, a hirdetési csatornák, úgy ámblokk a teljes értékesítési folyamat.


Miért mondom ezt?


Számos céget látok, ahol az üzleti modell arra alapult, hogy egy jó "flow-n" ültek: jó brand, jó piac, stb. Előre is elnézést kérek, de ezek a cégek, ezek az értékesítők kiszolgáltak. (Cola automata) Bejött az igény, kiadták a terméket. Nincs is és nem is volt ezzel gond.



A probléma ott kezdődik amikor NEM JÖTT / JÖN BE az igény, a lead


Azaz a marketing, vagy a Hunter sales nem hoz be annyi érdeklődőt, mint amennyiből "megél"/ túlél a cég. Nos ilyenkor szokott gond lenni. Ugyanis nem tudják a cégek, az értékesítők, hogy hogyan kellene leadet generálni. Ilyen ötletek vannak: adjunk fel egy Facebook hirdetést, próbáljuk hideghívásokat csinálni, hirdessünk a Googel-on, stb. (ezek tudás hiányában kudarcba fulladnak) Ráadásul azok az ügyfélszerzési módszerek, amelyek működtek március előtt, azok már nem működnek most. Azt látom, hogy értékesítők amíg március előtt telefonáltak 10-et 8 időpontért, mostanra 30-at kell telefonálniuk, hogy legyen 5 időpont és az első beszélgetés után kiderül, hogy 5/2 nincs igény, nincs budget, stb. Szóval "szar van a palacsintában."


Ahol nincs brand felépítve, ott sorry, hogy ezt mondom, de kénytelen vagy eladni.


Gondoljunk bele mennyivel könnyebb eladni ha te vagy az Apple, a BMW vagy a Coca Cola. Sokkal könnyebb lenne, de nem tudom ki-hogy van vele, én még nem tartok itt. Van nagyon jó brand építő szakember, aki szintén a Linkedint, mint platformot használja, a personal és a személyes brand megalapozásában. ÉS tényleg lehet ezt jól csinálni. A brand az kell és nélkülözhetetlen a mai üzleti életben, DE egyszer eljön egy pont, amikor el kell adj. Máshogy nem megy. Ezt nem lehet ki kerülni.

Egyszer egy ponton érvényesíteni kell az áraidat, az érdekeidet.


Én nem tanultam a brand építés tudományát, ez is egy szakma, melyet tiszteletben tartok. Én a lead generáláshoz és ahhoz, az értékesítés szemléletű marketing kommunikációhoz értek, hogy tudom, mit kell írni, mondani, hogy az ügyfeled felfigyeljen rád és elérem ezzel, hogy úgymond reflektorfénybe kerülj. Imádom az egyszerű, egyenes modelleket. Talán ezért a kedvenc film jelentem a Cápameséből, amikor az apa cápa a növényevő cápa fiának a következőt mondja:

- "Oda mész, megölöd, megeszed, kész!"


Miért írtam ezt le: tudni kell a marketing, brand építés, lead generálás célját. Minden ugyanaz a a céllal kell, hogy működjön. Az egésznek egy gépezetnek kell lennie. Amikor ügyfeleimmel dolgozom, a Linkedint beépítjük az ügyfélszerzési, lead generáló gépezetébe. Ha nincs ilyen gépezet, akkor pedig építünk. Halkan jegyzem meg a cégek 93%-nak nincs ilyen!


Ennek az ügyfélszerzési gépezetnek egy folyamatnak kell lennie. Egy jól felépített rendszerben, kb. 3-4-5-6 hétben már jönnek az eredmények, e alatt konkrét lead-eket értek, azaz egy potenciális vásárló. (ő egy érdeklődő, még nem minősített értékesítési szempontokból)


Míg március előtt a Linkedin az új ügyfélszerzési folyamat 10%-ért felelt, manapság ez 40-50-60%.

Ennyit változott a világ. Új idők, új értékesítési módszerek kellenek. Ennek az egyik remek eszköze lehet a Linkedin. Csak jól kell használni. Tudod, adj el vagy neked adnak el. :)



531 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page